EliseTykkyläinen Arjen ajatuksia

Ruusuja vastuullisille

”Toimittajan arvo punnitaan siinä, kuinka paljon taustatyötä hän tekee”, kuuluu vanha sanonta. Huomasin tämän konkreettisesti, kun käytin nelisen tuntia yhden kolumnin taustatyötä varten. Toki sama taustatyö oli pohjana muutamille muillekin tuotoksilleni, mutta tosiasia on, että aikaa siihen meni ja tutkimustyö oli huolellista. Näin paljon aikaa ei toki mene jokaisen kolumnin yhteydessä, mutta tämä kyseinen käsitteli ympäristöasioita, joiden perusteellisen tutkimisen vuoksi minun piti selvittää esimerkiksi mitä tarkoittaa gigatonni ja tämän ei niin arkipäiväisen mittayksikön  merkitys TNT-ekvivalenttiteorian ulkopuolella.Luovan kirjoittamisen prosessin tämä pysäytti joksikin aikaa kaikessa työläisyydessään, mutta asiallisen tekstin tuottaminen ei tästä häiriintyisi.

Faktojen tarkistaminen on erittäin perusteltua, sillä journalismi vaikuttaa edelleen yhteiskunnallisiin asioihin. Eräs taloustoimittaja sanoi minulle kerran uskovansa vakaasti, että yhdellä hänen jutuistaan on 90-luvulla ollut suora vaikutus suomalaisten asuntolainojen korkoihin.

Uskoakseni some on nykyään aikalailla samoilla viivoilla yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa, kuin perinteinen journalismikin. Somen voimakin on aiheuttanut erilaisia asioita, kuten esimerkiksi Sebastian Tynkkysen taannoin facebookissaan postaama video ”ihmisroskasta”, joka johti Pihlajalinnan Oulun toimitusjohtajan erottamiseen virastaan. (Mikään muu media ei vielä tuolloin ollut aiheesta kirjoittanut, vaan se tuli julki facebookin kautta).

Taustatyötä tehdessä motivaation kohottajana voi olla esimerkiksi se, että päättäjätkin seuraavat mediaa. Emme aina edes aavista etukäteen, minkä mullistuksen artikkelimme voi aiheuttaa yhteiskunnassa. Siksi yhteiskunnallista keskustelua herättäessä  on äärimmäisen tärkeää, että faktat ovat tarkistettuja. Maailmaa muuttavan keskustelun tulee pohjautua totuudenmukaisiin asioihin.

Mielestäni olisi tärkeää, että eri mediataloissa kiinnitettäisiin huomiota taustatyön merkittävyyteen ja siihen, että toisinaan taustatyöhön menee aikaa enemmänkin.

Erilaisten verkkoartikkelien tuottamisessa on nykyään jopa liukuhihna –meininki. Nekin mediat on nähty, joissa ulkomaisten medioiden artikkeleja käännetään pikaisesti ja tuupataan nettiin klikkauksia keräämään. Jos toimittaja tällaisessa työssään on velvoitettu tuottamaan päivässä ison artikkelikiintiön, ehtiikö hän silloin tarkistamaan, onko käännettävän artikkelin alkuperäismateriaali faktatarkistettua? Veikkaan äkkiseltään, että ei ehdi.

Kunnon toimittajasielun tulee tuntea vastuunsa. Risujakin tulee, mutta ihanteellista olisi, etteivät ne risut ainakaan johtuisi väärän tiedon levittämisestä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Oikeastiko sinusta nelisen tuntia taustatyötä kolumnille on paljon?

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

Faktojen tarkastamisesta. Usein kun mediaa tai toimittajaa kritisoidaan (tai ainakin kun minä kritsioin), kyse ei ole niinkään siitä, että koko uutinen olisi roskaa, vaan kyse on siitä, mitä faktoja käytetäään. Maailma ei ole mustavalkoinen, kolikolla on kaksi puolta, joskus useampikin.

Otetaan esimerkiksi vaikka tilostojen tulkitseminen. Hyvin usein mielestäni toimittajat nostavat epäoleellisia lukuja tilastoista esille. Toki sekin on minun subjektiivinen näkemykseni, mutta kun päivästä toiseen, ja vuodesta toiseen toimittajat tuovat minusta uutisissa epäoleellisia faktoja esiin, ja jättävät oleellisia faktoja kertomatta, on luonnollista, että luottamukseni mediaan on aika alhainen.

Siihen mitä faktoja tuodaan esiin vaikuttaa tietysti toimittajan omat mielipiteet. Tottakai, koska toimittajat ovat ihmisiä siinä kuin muutkin. Valitettavasti kuten kyselytutkimuksista olemme nähneet, toimttajien poliittiset mielipiteet ovat keskimäärin hyvin vasemmalla. Tästä seurauksena maailmankuva minkä saa seuraamalla suomalaista mediaa, on hyvin mustavalkoinen. Ikäänkuin eläisimme tähtien sota elokuvaa. Pimeän ja valon taistelua. Todellisuudessa maailmassa on hyvin vähän puhdasta pahuutta tai hyvyyttä.

Toimituksen poiminnat