EliseTykkyläinen Arjen ajatuksia

Kun kulttuurit kohtaavat

  • Kuva: Elise Tykkyläinen
    Kuva: Elise Tykkyläinen

Nyt kun julkinen keskustelu velloo raiskaustapauksien ja hyväksikäyttörinkien ympärillä, täytyy itsekin kirjoittaa jokunen mieleen tuleva ajatus ylös.
Kun puhutaan maahanmuuton ja pakolaisuuden haasteista ja ulkomaalaisten sopeuttamisesta eurooppalaisiin yhteiskuntiin, valistamisen merkitystä ei tulisi aliarvioida. Sellaiset maahanmuuttajat, jotka  tulevat pohjoismaihin ilman mitään aiempaa kokemusta länsimaista, ovat vaarassa ajautua täydelliseen kulttuurisokkiin.
Mieleeni tulee esimerkki, jossa jokin aika sitten uutisissa haastateltu maahanmuuttajien parissa työskennellyt nainen kertoi, että heidän ohjeistamistilaisuuksissaan mm. näytetään minihameessa olevan naisen kuva ja kerrotaan, että: "Tämä voisi hyvin olla se virkailija, joka käsittelee sinun turvapaikkahakemuksesi". Se on hyvin sanottu ja näin todella voisi olla.
Kaikkien tulisi ymmärtää, että kyseessä on valtavat kulttuurierot. Itse Lähi-Idässä 1,5 vuotta viettäneenä voin sanoa, että tyttöihin ja naisiin suhtaudutaan äärimmäisen suojellen. Sisaruksia ei ole tapana jättää yksin kotiin ilman miespuolisen sukulaisen, isän, veljen tai aviomiehen läsnäoloa. Naisia ei varsinkaan maaseudulla päästetä yksin kävelylle ilman aviomiehen tai miespuolisen sukulaisen - joissakin tapauksissa naispuolisen vanhemman sukulaisen seuraa. Vähintään vanhempi anoppi tai muu vastaava "täti" tulisi olla mukana.
Miten siis maahanmuuttaja reagoi, jos hän näkee kadulla naisen, joka ei ole "suojeltu"? Herääkö hänellä kysymys siitä, onko tämä nainen "vapaata riistaa"?
Pukeutumisasioita olenkin jo käsitellyt muutaman vuoden takaisessa "Bambukeppiä ja minihameita" tekstissäni ja siihen en enää tässä kirjoitelmassa palaa. Jokainen ymmärtänee, että myös pukeutumisessa on länsimaiden ja esimerkiksi arabimaiden välillä huikeita eroja.
Onko siis ihme, että tällaisista kulttuureista tulevat miehet hämmentyvät siitä, miten Euroopassa toimitaan? Mistä he voisivat sen tietää, jos eivät ole ennen matkustaneet tai tutustuneet lähemmin länsimaisiin ihmisiin? 
Heitä tulee nimenomaan valistaa. Heille tulee suoda tilaisuus osallistua kotouttamiseen kuuluviin tapahtumiin, joissa suomalaisesta kulttuurista kerrotaan.
Vähissä vaatteissa kadulla kulkeminen ei ole välttämättä merkki kumppanin etsimisestä. Yksinäisen naisen kohtaaminen kadulla tulisi olla luonnollinen asia, jossa toisen yksityisyyttä kunnioitetaan ilman turhia flirttailuja tai uteluja.
Kyseessä on mielestäni ilmiö, jota eräs vanhempi turistinainen koitti kerran Egyptissä ollessani kuvailla. Hän sanoi, että miehet menevät hämilleen oman maansa turistialueella, jonne naiset vieraista maista tulevat hyppelemään pikkubikineissään. Koko ikänsä hunnutettuja naisia katsoneet eivät yksinkertaisesti tiedä, miten tällaiseen tulisi suhtautua.
Länsimaiden kulttuurin kohdatessa muita kulttuureja  seuraa väistämättä hämmennystä ja sekaannusta. En tarkoita tällä rikollista toimintaa suoranaisesti, mutta väitän, että osa siitäkin olisi ennalta ehkäistävissä, jos valistusta olisi enemmän. 
Kotouttaminen.fi sivustolla sanotaan, että "kielenopetuksen lisäksi järjestetään muuta opetusta, joka edistää maahanmuuttajan yhteiskunnallisia, kulttuurisia ja elämänhallintaan liittyviä valmiuksia". Lisäksi todetaan, että "koulutusta voi joutua odottamaan parista viikosta muutamaan kuukauteen paikkakunnan tilanteen mukaan."
Voimme pohtia, onko tämänkaltaisen valmennuksen tasossa ongelmia. Painotetaanko kulttuurieroja riittävästi? Toinen kysymys on, joutuuko valmennusta odottamaan liian pitkään?
Ennen kuin noustaan barrikadeille ja kerätään kansalaisaloitteeseen nimiä, jossa puolletaan "seksuaalirikoksesta Suomessa tuomitun oleskeluluvan peruuttamista ja karkoitusta", tulisi pohtia, mistä ongelmat johtuvat ja onko jotakin ennalta ehkäistävissä. Voitaisiinko kulttuurieroista herättää kypsää ja ratkaisukeskeistä keskustelua sen sijaan, että allekirjoitellaan hetken mielijohteesta kansalaisaloitteita ja raivotaan somessa?"
Voisimmeko myös pohtia, mitä kaikkea hyvää näissä vieraissa kulttuureissa on ja mitä hyvää he voivat maahamme tuoda.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

SPR on ainakin tehnyt paljon työtä tutustutttaakseen vieraita miehiä alaikäisiin suomalaistyttöihin. Millaista tulosta siitä on odotettu ja millaista saatu?

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Ne koulu ja eskarivierailut olivat idioottimaisia toki.

Mutta mitä nykyään kuuluu kouluihin? Tuo wanha 2011 vuoden uutinen kaipaisi uudistamista eli miten nyt vuosia myöhemmin..

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/109562-rankka-kyselytulos-opettaja-lehdessa-”maahanmuuttajat-rasittavat”

Meneekö paremmin vai vieläkin huonommin nyt kun määrät ovat selvästi entisestään kasvaneet?

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Älykästä tekstiä ja näkevät heti oleellisen.

"Sohrabi kokee, että pohjoismainen tasa-arvo ja vapaus ovat tehneet suomalaisista sinisilmäisiä.

– Eurooppa on edistynyt ihmisoikeuksissa ja tasa-arvossa niin pitkälle, että täällä on sokaistuttu sille, millainen tilanne muualla maailmassa on. Olemme sinisilmäisiä ajatellessamme, että iso määrä nuoria miehiä voidaan tuoda vieraasta kulttuurista ja istuttaa heihin heti länsimaisia arvoja. Hyvään pitää pyrkiä, mutta sinisilmäinen ei saa olla.
"

Monille suomalaisille tarvitaan maahanmuuttaja kertomaan miten ihan perusasiat ovat. Muutoin epäilevät vähintäänkin rasismista.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Voisimmeko myös pohtia, mitä kaikkea hyvää näissä vieraissa kulttuureissa on ja mitä hyvää he voivat maahamme tuoda."

Tietenkin. Mutta ihan kaikkea mm. turvallisuustilanteen huonontuminen sekä mittavat kustannukset (samalla oman maan asukkailta vähennetään palveluja/tukia).... ei voi helpolla perustella sillä että esim. ruokakulttuurimme rikastuu... On otettava vain sen verran maahanmuuttoa, minkä yhteiskunta kykenee integroimaan ilman liian suuria haittapuolia. Mikäli halutaan taas aidosti auttaa muun maalaisia on se paljon halvempaa/tehokkaampaa tehdä Suomen ulkopuolella.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Tehokkaammalla sopeuttamiskoulutuksella tilannetta voi varmaankin jonkin verran parantaa. Toisaalta jos katsotaan, että kyse on samasta alaikäisiin kohdistuvasta "groomingista" kuin muuallakin Euroopassa, tuo ei ehkä paljon auta, sillä esimerkiksi Eglannissa näihin rikoksiin syyllistyvät myös (muuta kulttuuritaustaa omaavat) maan syntyperäiset kansalaiset. Tässä mielessä kyse on enemmän eri kulttuurien yhteensopimattomuudesta, ja tuon ongelman korjaaminenkin on enemmän hyvin pitkän aikavälin kysymys kuin maahanmuuttajien tehokkaaseen kotouttamiseen liittyvä kysymys.

Käyttäjän jrusanen kuva
Jari Rusanen

Aina kun kulttuurit kohtaavat, jälki on rumaa.

Toimituksen poiminnat